I sidste uge havde Digital Storylab besøg fra Japan, hvor professor Akiko OGAWA, delte sine erfaringer med digital storytelling fra afholdelsen af japanske workhops.
I hendes undersøgelser; “Designing Digital Storytelling Workshops for vulnerable people; A collaborative Story-Weaving Model for the ´Pre-story Space´ (PDF) anvender hun nye metoder til at supplere digital storytelling (Berkeley modellen), og har udfordret præmissen om at: ´
Everyone has a story to tell´.
I Japan er kulturen omkring storytelling en lidt anden, da de ikke på samme måde er vandt til at fortælle om deres personlige liv. Som hun siger, er de opvokset med ordsproget;
´Speech is silver – Silence is gold´, og derfor har det været vigtigt, at sætte fokus på fortælle processen – Hvordan finder man den gode historie, hvis ikke folk ved de har en?
The Pre-Story Space – er en væsentlig del af, hvordan vi skaber den gode historie. I denne del skaber vi idéerne og kreativiteten får lov til at blomstre igennem en række forskellige fortælle øvelser. The Pre- Story Space refererer til et rum, hvor kun små fragmenter af idéer, oplevelser eller ufortalte hændelser – Story Seeds – Vi sår de små frø, der skal blive til den store historie.
I Akiko Ogawas arbejde med digital storytelling, har de valgt at bidrage med nogle nye metoder til fortælledelen:
1. Story Seeds – Igennem dialog og spil, får deltagerne mulighed for at fortælle frit fra hjertet i stedet for at gå i gang med manuskriptet med det samme (som man gør i den traditionelle fase). Ved at anvende et række fotos, vælger deltageren et foto, som de skal dele med en anden deltager. Sammen skal de linke historier sammen ved hjælpe af deres to fotos. Ved hjælp af post-it, som de skal sætte på de to fotos, får de mulighed for at udvikle tanker, idéer og struktur for en eller flere fortællinger.
2. Interview Time – Hver deltager får et lille kort, hvor der står et enkelt tema f.eks; ´Smerte´, ´Min bedste oplevelse i livet´, ´Irritation´. Disse kort kan anvendes af facilitatoren til at spørge ind til fortællinger der måske er gemt eller glemt.
3. Photo Karuta – I Japan stammer ´Karuta´ fra i gamle dage, hvor det var et traditionelt kortspil, med en kombination af billedkort samt et digt på et kort, som man satte sammen. I workshoppen tager deltagerne ud i ´marken´ og tager billeder med et engangskamera og skriver små anekdoter eller citater til billederne, for på denne måde at skabe ´Story Sprouts´ – Fortælle spirer.
Akiko ønsker at samle informationer og viden fra Europa igennem det Internationale netværk for Digital Storytelling, og hendes besøg hos Digital Storylab fik en ny idé til at blomstre, hvilket er at lave en dansk/japansk workshop fra Universiteterne og med video konferencer.