Happy #GirlsinICT Day!

I går var jeg til GirlsinICT Day. I DK var det et arrangement på Børsen stablet på benene af Coding Pirates og Microsoft. Girls in ICT er world wide og jeg er vild med initiativet, og vil da for alt i verden gerne gøre en indsats for at få flere kvinder ind i feltet. Især da jeg selv er en af de skæve profiler, forstået på den måde at jeg ikke er den hardcore koder, men heller ikke den med de bløde it-kompetencer, men har ligesom lagt mig midt imellem med at arbejde med IT i forandringsprocesser og teknisk formidling kombineret med digital storytelling. Hvilket der også blev fremhævet i går, at det at arbejde med IT foregår i dag på mange planer i en virksomhed, hvilket unge kvinder måske skal blive mere bevidst om.

Jeg sad i går og tænkte i lange baner om hvis der nu var nogle piger der havde spørgsmål til én, og om hvordan jeg kunne være den gode inspirator, og hvad jeg så ville fremhæve. Hvad er min rejse og min historie; – En folkeskolelærer der ikke kunne finde sin hylde og syntes der var for lidt hands on med teknik i uddannelsen, især efter at havde arbejdet i feltet med autister og it baseret læringsspil og måtte derfor tage en overbygning på IT Universitet. Jeg er fra den generation der ikke har oplevet at teknik gik hånd i hånd med læring i min folkeskole, og en pc kom først ind i mit barndomshjem da jeg gik i niende klasse og havde ikke noget større formål. Jeg valgte først som voksen IT tilgangen til, fordi det var anderledes fra alt det jeg oplevede fra mine vante omgivelser, men kunne se at det havde en unikt effekt på min egen og andres læring af ting, i det jeg lærte begrebet IT didaktisk design at kende. Det kan i manges øre lyde som en lettere kedelig rejse, men har ikke den feeling good historie omkring at være vokset op med en hemmelig robotklub i et kælderlokale der kunne være vendepunktet i mit liv.

Hverdagens forbilleder

Som det tit bliver nævnt i sådanne sammenhænge som i går, -‘hvem er vores rollemodeller’. Jeg syntes at det er vigtigt at have rollemodeller. Men når jeg tænker over det, er det ikke rollemodeller som Ada Lovelace, men mere kvindelige hverdagsforbilleder, som jeg begejstres og motiveres af i mine netværk online. Jeg er vild med fx Geek Girl netværket og jeg kan ikke lige sige hvad det er, men det empower mig selv til at rykke mine egne tekniske grænser, når man sidder alene en hverdagsaften og prøver at lære at kode, kombineret med lysten til at ville lære andre kommende generationer til at lære at kode eller give forståelse for, at der er mere teknik bag det lille ikon på ens smartphone. Så jeg vil da for alt i verden gerne være nogle unge pigers hverdagsforbillede i IT branchen, hvilket jeg kan starte med som digital facilitator og Coding Pirat, så er der jo lagt nogle små digitale ringe i vandet.

Så mit lille opråb er: Troubleshoote dit liv med it, tør stå ved at man arbejder i et loop af trial and error.

For det handler ikke kun at sidde foran en skærm og kode. Det handler om at blive dannet som menneske der kan kombinere IT med kompetencer som kommunikation, designforståelse og forretningsforståelse. Men hvad så skal unge kvinder så finde en iboende IT-kraft i sig selv der kan give fremdrift i ens karrierer. Nej den holder nok ikke men det handler om at få lagt nogle kim til et teknisk mindset allerede fra barnsben af.

Så Danmark få et Computing curriculum nu, det vil klart være til fordel for de unge piger i folkeskolen, for som jeg hørte det i går så vil de unge gerne have et IT fag, hvor der både kodes og arbejdes med teknik i alle dens facetter.

Se mere om Girls in ICT her http://girlsinict.org/

Mia Meldgaard

Udgivet 24. april 2015 af nikoline